Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна втягує Молдову у війну

У проросійських телеграм-каналах поширюють повідомлення, що українці зводять оборонні споруди на кордоні з окупованим Росією Придністров’ям як прикриття. Мовляв,  Україна виправдовується посиленням власної безпеки, а «насправді» готує провокації, щоб втягнути Молдову у війну.

Російська пропаганда систематично поширює меседжі, що Україна збирається втягнути у війну сусідні держави, зокрема Польщу, Румунію, Молдову, Угорщину чи Білорусь. Також пропагандисти писали, що так чи інакше втягують у війну США, Фінляндію, Естонію, Німеччину, Словаччину, Сербію тощо. Агітпроп стверджував, що в Україні воюють військовослужбовці країн НАТО чи представники ОБСЄ. У такий спосіб Росія застосовує тактику підміни понять, щоб виставити себе жертвою світової агресії, а не державою-агресоркою.

Нову хвилю дезінформаційних меседжів про втягування Молдови у війну Росія запустила після того, як російські ракети порушили повітряний простір Молдови. У такий спосіб Росія намагається діяти на випередження та зняти з себе відповідальність за воєнні злочини. Мовляв, то Україна провокує інші держави та втягує їх у війну, а не Росія. Нещодавно росіяни поширювали «документ», який нібито підтверджує, що Україна готується до нападу на Придністров’я.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись