Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Естонія мобілізуватиме школярів на тлі російської агресії

Таке повідомлення поширили у телеграм-каналах та проросійських ЗМІ. У ньому ідеться, що Міноборони Естонії нібито поповнюватиме свій резерв за допомогою школярів-гімназистів. Мовляв, Естонія вчитиме своїх дітей «як умирати за Україну», тобто плануватиме відряджання дітей на війну до України. Проте це — брехня.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake і з’ясували, що заголовки про «поповнення естонської армії школярами» у російських ЗМІ з’явилися після пропозиції Міністра оборони Естонії Ханно Певкура зробити заняття з державної оборони обов’язковим предметом для старшокласників.

Сам міністр наголосив, що про призов школярів до естонської армії не йшлося, а річ винятково у запровадженні обов’язкового тематичного заняття у старшій школі. Певкур певен, що молоді слід знати, як убезпечитися під час ведення бойових дій.

Агітпроп неодноразово маніпулював відряджанням дітей на фронт. У такий спосіб пропагандисти хочуть підживити наратив, що в Україні нікому воювати, тож доводиться відряджати на фронт дітей, навіть з інших країн. «Детектор медіа» вже аналізував дезінформаційні вкиди про те, що підліткам вручають повістки або ж мобілізують на війну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись