Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Києві пропонують акцію для військових — третя труна у подарунок

У російських медіа та в соцмережах поширюють нібито скриншот рекламного оголошення київської ритуальної служби «ПП Прядко». Буцімто у рекламі йдеться про «спеціальну акцію для військових та їхніх сімей» із пропозицією купити дві труни та отримати третю у подарунок. Також у повідомленнях зазначають, що ритуальні послуги — одна з «найуспішніших» сфер в Україні. Це — фейк.

Ритуальна служба «ПП Прядко» не замовляла рекламу з таким змістом. Автори «реклами» закликають долучитися до групи та стежити за «майбутніми акціями». Тобто реклама орієнтована на поширення у соціальних мережах. Втім, журналісти StopFake з’ясували, що сторінки Ритуальної служби «ПП Прядко» в Києві у Facebook та Instagram жодного разу не створювали рекламних кампаній. Жодної інформації про «акцію» на офіційних ресурсах ритуальної служби також немає. Фото, яке поширюють в мережі, відредаговане за допомогою фоторедакторів.

У такий спосіб пропагандисти вкотре вдаються до емоційного тиску на українців та маніпулюють темою втрат у ЗСУ. Раніше агітпроп поширював меседжі, що у Запоріжжі відкривають новий морг через великі втрати на фронті, також поширювали меседж, що втрати під Бахмутом колосальні, тіла загиблих українських воїнів навіть не лічать. Мовляв, українська влада бреше українцям, що в ЗСУ немає втрат.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись