Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Рейс «Белград — Київ, Росія» запровадили у сербських авіалініях

Такі повідомлення поширили у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленні йдеться, що на табло в сербському аеропорту відображається рейс до Києва, але при цьому зазначено, що це, мовляв, російське місто. Буцімто, в Європі тепер не визнають Київ українським. У повідомленнях додають, що на табло нібито відображають й інший рейс: «Белград — Косово, Сербія». Проте таких рейсів не існує, це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. За їхніми даними, автори повідомлень скористалися спеціальними редакторами для створення фотофейку. Аналітики переконані, що про це свідчать такі ознаки: 

— номери рейсів. Кожен номер рейсу містить букви та числа. Букви свідчать про авіакомпанію, яка здійснює перевезення. Номер W64051, який нібито належить рейсу «Белград — Косово, Сербія», насправді належить рейсу з Белграда до Базеля, Німеччина (MLH). Інший номер присвоєний рейсу з Белграда до Відня, Австрія, аж ніяк не «Белград — Київ, Росія»;

— використання назв держав замість міст. Зазвичай маршрут рейс мстить назви міст, в яких розташовані аеропорти. Однак на цьому табло зазначений напрямок «Косово», хоча Косово — це частково визнана держава, а не місто. Теж саме і з росією та Сербією, які є державами, а не містами;

— прапори країн замість логотипів авіакомпаній. На всіх рейсах на табло поряд із часом відльоту зображено логотипи авіакомпаній, крім перших двох. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти намагаються спотворити реальність та видати бажане за дійсність: ніби в Європі вже не визнають незалежність України й вважають українські міста Росією. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись