Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж На окупованих Росією територіях сфера охорони здоров’я на найвищому рівні

Такий меседж поширили у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що на тимчасово окупованих Росією територіях України життя не просто триває, а охорона здоров’я процвітає, але й   проводяться високотехнологічні операції з найсучаснішим обладнанням. У публікаціях додають, мовляв, адміністрація, зокрема, тимчасово окупованої Херсонщини працює над поліпшенням сфери охорони здоров’я.

Насправді як пояснюють аналітики проєкту VoxCheck, росіяни мають дефіцит лікарів на тимчасово окупованих територіях, адже місцеві українці відмовляються співпрацювати з окупантами. Аби поповнити медичний персонал, росіяни завозять лікарів зі своєї країни та заохочують їх додатковими виплатами від 4,5 до 18 тисяч рублів.

Крім того, зафіксовані випадки, коли російські медики лікують лише свій особовий склад. До прикладу, у Генічеському районі Херсонської області російські військові переобладнують дитячі садочки під польові шпиталі, адже лікарні переповнені.

Водночас лікують лише поранених російських військових, а місцевим мешканцям забороняють приходити до лікарень. Росія замовчує правду про те, що  російські військові вкрали медобладнання в Скадовську, Новій Каховці та  решті окупованих містах.

Поширюючи такий меседж, пропагандисти намагаються переконати людей у тому, що на тимчасово окупованих територіях під керівництвом Росії живеться добре. Росія створює видимість, що після так званого визволення — насправді — окупації, життя простих людей поліпшилося у порівнянні з тим, яке воно було під злочинною українською владою. Проте насправді, як свідчить практика, міста й села, які українська армія звільняє від російських окупантів, мають жахливий стан. Таку ситуацію можна було спостерігати на звільнених Київщині, Харківщині, Чернігівщині, а також — у звільненому Херсоні. Зокрема, в Херсоні після відходу російських військ не працювала критична інфраструктура, не було води, продовольства, медикаментів тощо. Тобто ні про який розвиток медицини в умовах російської окупації не йшлося, навпаки — постійними обстрілами й грабежем, росіяни спровокували в місті розруху. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись