Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Білл Гейтс назвав теперішнє керівництво України одним із найгірших у світі

Таке повідомлення поширили у телеграм-каналах та у прокремлівських ЗМІ. У ньому йдеться, що американський підприємець Білл Гейтс нібито заявив, що уряд України є «одним із найгірших у світі, на жаль, для народу цієї країни». Як доказ пропагандисти посилаються на інтерв’ю Білла Гейтса, яке він нібито дав австралійському аналітичному центру Lowy Institute, в якому обговорювалася війна проти України та те, як вона впливає на ситуацію у світі. Однак Білл Гейтс не говорив такого, це — брехня.

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та ретельно переглянули  інтерв'ю й визначили, що пропагандисти спотворили цитату-відповідь Білла на питання про те, як Зеленський доносить основні меседжі суспільству. 

На що Гейтс відповів, що, на його думку, «перед війною український уряд був одним із найгірших у світі — корумпований, контрольований кількома багатими людьми». Проте зараз він захоплюється тим, як українське керівництво доносить важливі меседжі громадськості.

Білл Гейтс не мав на увазі чинний уряд в Україні та говорив про уряд «до війни». Росія почала війну проти України в лютому 2014 року, анексувавши Крим і розпочавши війну на території Луганської й Донецької областей. Гейтс мав на увазі саме роки правління Януковича, які якраз і характеризувалися засиллям тотальної корупції в Україні та концентрацією влади у руках кількох олігархів. Саме ці чинники спричинили Революцію гідності та зміну уряду в країні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись