Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Білл Гейтс назвав теперішнє керівництво України одним із найгірших у світі

Таке повідомлення поширили у телеграм-каналах та у прокремлівських ЗМІ. У ньому йдеться, що американський підприємець Білл Гейтс нібито заявив, що уряд України є «одним із найгірших у світі, на жаль, для народу цієї країни». Як доказ пропагандисти посилаються на інтерв’ю Білла Гейтса, яке він нібито дав австралійському аналітичному центру Lowy Institute, в якому обговорювалася війна проти України та те, як вона впливає на ситуацію у світі. Однак Білл Гейтс не говорив такого, це — брехня.

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та ретельно переглянули  інтерв'ю й визначили, що пропагандисти спотворили цитату-відповідь Білла на питання про те, як Зеленський доносить основні меседжі суспільству. 

На що Гейтс відповів, що, на його думку, «перед війною український уряд був одним із найгірших у світі — корумпований, контрольований кількома багатими людьми». Проте зараз він захоплюється тим, як українське керівництво доносить важливі меседжі громадськості.

Білл Гейтс не мав на увазі чинний уряд в Україні та говорив про уряд «до війни». Росія почала війну проти України в лютому 2014 року, анексувавши Крим і розпочавши війну на території Луганської й Донецької областей. Гейтс мав на увазі саме роки правління Януковича, які якраз і характеризувалися засиллям тотальної корупції в Україні та концентрацією влади у руках кількох олігархів. Саме ці чинники спричинили Революцію гідності та зміну уряду в країні. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join