Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Запоріжжі відкривають новий морг через великі втрати на фронті

Про таке пишуть анонімні телеграм-канали. Мовляв, морги Запоріжжя переповнені тілами загиблих українських військових, тож міська рада ухвалила рішення щодо створення ще одного моргу. Це — неправда.

Першоджерелом фейку став телеграм-канал запорізького колаборанта Володимира Рогова. Як пишуть фактчекери Запорізького центру розслідувань, насправді міськрада ухвалила рішення щодо створення комунального підприємства «Патологоанатомічне бюро». Потребу у такому бюро обґрунтовують тим, що Запоріжжя має у своєму підпорядкуванні комунальні лікарні, у яких відсутні патологоанатомічні відділення. Патологоанатомічне бюро не має стосунку до зберігання тіл померлих у Запоріжжі – ні цивільних, ні військовослужбовців.

Також фактчекери встановили, що знімок, опублікований Роговим, насправді був зроблений у морзі російського міста Новокузнецьк у 2020 році під час пандемії COVID-19.

Російська пропаганда навмисно поширює дезінформацію про втрати в українській армії, щоб емоційно тиснути на українців та відвертати увагу від втрат у власній армії. Раніше вони розповідали, що українська влада бреше українцям, що в ЗСУ немає втрат, натомість втрати під Бахмутом колосальні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись