Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Молдова готується до війни

Про таке пишуть проросійські ресурси. Мовляв, керівництво Молдови втягне Молдову у війну Росії з Україною, відкривши «другий фронт» у Придністров’ї за наказом «зовнішніх кураторів». Для цього нібито збільшили оборонний бюджет країни на 50%. Кошти спрямують на закупівлю озброєння та техніки, підвищення зарплат військовим. Це — маніпуляція.

Оборонний бюджет Молдови справді збільшили на 50%. Ним справді передбачено як закупівлю військової техніки, так і підвищення зарплат військовим. Однак, це не є ознакою підготовки до воєнних дій. Як зазначають фактчекери EU vs Disinfo, згідно з Конституцією, Республіка Молдова є нейтральною державою. Цей статус можна змінити лише шляхом референдуму. Однак такий референдум не планують, ба більше — навіть не обговорюють. 

Президентка Молдови Майя Санду влітку 2022 року наголошувала, що Молдова залишається нейтральною країною, але зміцнить свою обороноздатність. Зараз система оборони має досить поганий стан, тож російська агресія проти України акцентувала потребу в переоснащенні армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись