Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Естонія мобілізуватиме школярів на тлі російської агресії

Таке повідомлення поширили у телеграм-каналах та проросійських ЗМІ. У ньому ідеться, що Міноборони Естонії нібито поповнюватиме свій резерв за допомогою школярів-гімназистів. Мовляв, Естонія вчитиме своїх дітей «як умирати за Україну», тобто плануватиме відряджання дітей на війну до України. Проте це — брехня.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake і з’ясували, що заголовки про «поповнення естонської армії школярами» у російських ЗМІ з’явилися після пропозиції Міністра оборони Естонії Ханно Певкура зробити заняття з державної оборони обов’язковим предметом для старшокласників.

Сам міністр наголосив, що про призов школярів до естонської армії не йшлося, а річ винятково у запровадженні обов’язкового тематичного заняття у старшій школі. Певкур певен, що молоді слід знати, як убезпечитися під час ведення бойових дій.

Агітпроп неодноразово маніпулював відряджанням дітей на фронт. У такий спосіб пропагандисти хочуть підживити наратив, що в Україні нікому воювати, тож доводиться відряджати на фронт дітей, навіть з інших країн. «Детектор медіа» вже аналізував дезінформаційні вкиди про те, що підліткам вручають повістки або ж мобілізують на війну.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join