Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні підліткам вручають повістки

Таке повідомлення ширять пропагандисти у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. У ньому йдеться, що повістки почали нібито вручати навіть підліткам, адже вже всі резерви ЗСУ вичерпані. Мовляв, Україна кидає «ще зовсім дітей» на фронт. Автори повідомлення додають до публікації ймовірну повістку, мовляв, видану одним із територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Проте це — неправда. 

Як пояснюють фактчекери StopFake, повістка, яку поширили пропагандисти, насправді підроблена. Насамперед «документ» не відповідає офіційному зразку — він має неправильні назви граф, а деяка інформація в ньому зовсім відсутня. Також у підробленій «повістці» постійно використовується назва «військовий комісаріат», проте починаючи з 2021 року в Україні військкомати мають назву «територіальні центри комплектування та соціальної підтримки». Фактчекери переконані, що так званий документ був створений за допомогою спеціальних редакторів. 

Поширюючи такі повідомлення, пропагандисти вкотре намагаються просувати наратив, що в Україні вже нікому воювати, тож доводиться нібито мобілізовувати навіть дітей. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись