Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українці займаються телефонним тероризмом і влаштовують диверсії у багатоповерхових будинках Росії

Таке повідомлення ширять пропагандисти у соціальних мережах й у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У ньому йдеться, що українці нібито почали телефонувати російським школярам від імені представників газової служби та просять, мовляв, увімкнути газ та «піти відпочивати». Буцімто, мирні українці влаштовують диверсії та хочуть підривати багатоповерхові будинки. Автори повідомлень до публікації додають так званий «аудіозапис дзвінка», під час якого жінка просить дитину ввімкнути газові конфорки «і піти на дві години відпочивати до іншої кімнати». Сама жінка заявляє, що телефонує з газової служби й  так вони проводять «дистанційні перевірки».

Як розтлумачують фактчекери StopFake, насправді такий аудіозапис поширювався раніше серед користувачів у казахстанському сегменті, а  до України не має жодного стосунку. Ще у 2018 році цей випадок обговорювали на національних телеканалах Казахстану. Було виявлено, що сам запис зробили десь у їхній країні, оскільки використовувалися місцеві імена. 

Пропагандисти поширюють цей меседж, щоб дестабілізувати ситуацію й укотре підживити наратив, що українці — нацисти, які не шкодують навіть дітей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись