Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У Європі немає свободи слова

Таке повідомлення ширять пропагандисти у своїх телеграм-каналах та у прокремлівських ЗМІ. У повідомленні йдеться, що пропагандистську телекомпанію «Russia Today» масово закривають у країнах Європи. Зокрема, вороги навели приклад із Францією та сказали, що там немає жодної «свободи, рівності та братерства», натякаючи на те, що країни Європейського Союзу не сповідують засад свободи слова та держави ЄС всебічно регулюють власні медіа. Буцімто, жодної правди не довідаєшся від місцевих медіа. 

Насправді телекомпанія «Russia Today» — осередок російської пропаганди, яка мовила на багатонаціональну авдиторію, поширюючи російські пропагандистські наративи на європейців. Телекомпанію неодноразово викривали на поширенні неправди, зокрема й про війну в Україні. 

Водночас 7 грудня 2022 року Європейська комісія винесла пропозицію щодо дев’ятого пакета санкцій проти Росії, що передбачає обмеження майже 200 фізичних і юридичних осіб. Крім того, санкції ЄС передбачали блокування пропаганди Російської Федерації в Європі. Як запропонувала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, дев’ятий пакет передбачав унеможливлення для мовлення чотирьох російських каналів. Тобто мовлення каналів в Європі припиняється з метою запобігання поширенню пропаганди Росією, яка веде криваву війну в Україні, а не через відсутність свободи слова. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись