Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна спровокувала екологічну катастрофу

Таке повідомлення ширять пропагандисти у соціальних мережах та у ворожих телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. У ньому йдеться, що Україна «спровокувала екологічну катастрофу», нібито опускаючи рівень води в Дніпрі все нижче і нижче, щоб річка швидше замерзла.  Як «доказ» автори повідомлень публікують різні фотографії та відео, на яких справді можна побачити мілководний Дніпро і мертву рибу.

Фактчекери проєкту StopFake дослідили кейс і виявили, що падіння рівня води в Дніпрі пов'язане зовсім не з роботою української армії, а з російськими обстрілами, внаслідок яких було пошкоджено Каховську ГЕС. 19 січня Запорізька обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 КК України «Про порушення законів та звичаїв війни». Наразі тривають першочергові слідчі дії з метою встановлення розміру збитків, завданих довкіллю.

«Через бойові дії та терористичну діяльність окупаційних військ неможливо планувати та проводити будь-які ремонтно-відновлювальні роботи на Каховській ГЕС. Але слід усе фіксувати та рахувати збитки. За попередніми даними, їхня сума вже становить майже 105 мільйонів гривень. Виявлені факти мають усі ознаки злочину проти довкілля. Країна-агресор має відповісти за них у повному обсязі», — заявив керівник Запорізької ОВ Олександр Старух.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись