Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський назвав ППО найслабшим місцем української оборони

Таке повідомлення ширять пропагандисти у своїх телеграм-каналах та у кремлівських ЗМІ. У повідомленні йдеться, що під час його виступу у Давосі Зеленський нібито «розкрив найслабше місце України» й запевнив, що це система протиповітряної оборони. Проте це — маніпуляція.

Насправді фактчекери StopFake дослідили кейс та виявили, що  пропагандистські ресурси опустили контекст, у якому це було сказано, і звели відповідь Зеленського лише до цієї фрази.

Пропагандисти спотворили цитату президента. Насправді це була відповідь на запитання, як Україна захищається від знищення цивільної інфраструктури Росією. Такий вигляд має справжня цитата:

«Захищати наші слабкі місця. Захищати ті місця разом із партнерами, куди б'є ворог. Система ППО. Це слабке місце у нас. Порівняно з іншими державами, може це й не слабке місце в Україні». Тобто йдеться про те, що загалом наша ППО є досить потужною, проте, на жаль, є влучання в об’єкти цивільної інфраструктури. Відтак, не з усіма ворожими ракетами чи дронами вона може впоратися. 

До того ж раніше Володимир Зеленський неодноразово говорив, що протиповітряна оборона в Україні досить сильна, і у 2023 році стане ще потужніше.

Поширюючи цю маніпуляцію, ворог намагається довести, що засоби української оборони чи, наприклад, зброя є недолугими та їх можна швидко знищити. Мовляв, жодна західна техніка не зрівняється з російською, вітчизняною.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись