Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Зеленський назвав ППО найслабшим місцем української оборони

Таке повідомлення ширять пропагандисти у своїх телеграм-каналах та у кремлівських ЗМІ. У повідомленні йдеться, що під час його виступу у Давосі Зеленський нібито «розкрив найслабше місце України» й запевнив, що це система протиповітряної оборони. Проте це — маніпуляція.

Насправді фактчекери StopFake дослідили кейс та виявили, що  пропагандистські ресурси опустили контекст, у якому це було сказано, і звели відповідь Зеленського лише до цієї фрази.

Пропагандисти спотворили цитату президента. Насправді це була відповідь на запитання, як Україна захищається від знищення цивільної інфраструктури Росією. Такий вигляд має справжня цитата:

«Захищати наші слабкі місця. Захищати ті місця разом із партнерами, куди б'є ворог. Система ППО. Це слабке місце у нас. Порівняно з іншими державами, може це й не слабке місце в Україні». Тобто йдеться про те, що загалом наша ППО є досить потужною, проте, на жаль, є влучання в об’єкти цивільної інфраструктури. Відтак, не з усіма ворожими ракетами чи дронами вона може впоратися. 

До того ж раніше Володимир Зеленський неодноразово говорив, що протиповітряна оборона в Україні досить сильна, і у 2023 році стане ще потужніше.

Поширюючи цю маніпуляцію, ворог намагається довести, що засоби української оборони чи, наприклад, зброя є недолугими та їх можна швидко знищити. Мовляв, жодна західна техніка не зрівняється з російською, вітчизняною.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join