Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні готуються до масової мобілізації жінок і підлітків

У соціальних мережах і анонімних телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику, поширюють інформацію про підготовку України до мобілізації жінок і дітей. Мовляв, в українських містах з'явилася реклама із закликом вступати до тероборони жінок, та навіть підлітків. У повідомленнях додають, що нічого дивного в цьому немає, адже ситуація на фронті нібито вимагає цього, бо людей критично бракує. Проте це — неправда. 

Насправді стверджувати про ймовірну мобілізацію всіх жінок і підлітків немає підстав. За законом в Україні призивають на службу чоловіків, які досягли 18 років, тобто підлітки — неповнолітні люди, не служать в українській армії, і тим паче — не беруть участі у бойових діях. Тож згідно з законом, жінки, які не є медиками, можуть вступити до лав армії лише за власним бажанням.

Щодо реклами з закликом вступати до ТРО: на плакатах зображено дитину, яка плаче й напис «Захисти своїх дітей». На рекламному банері також помістили номер гарячої лінії командування Сил територіальної оборони ЗСУ. Однак на плакаті немає адресного звернення саме до жінок, тим більше — до підлітків. Власне, до тероборони можуть вступати добровольці від 18 до 60 років — і жінки, і чоловіки. Усе відбувається на добровільній основі. 

Поширюючи такі фейки, пропагандисти прагнуть підживити наратив про те, що українська армія слабка й програє. Мовляв, тих українських сил, які є, більше недостатньо, щоб протистояти російській армії, й тому українці братимуть на війну всіх підряд. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись