Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Берліні зробили графіті з Зеленським у формі прища

У мережі поширюють фотографію графіті нібито з Берліна, на якій Президента України Володимира Зеленського зобразили у вигляді прища, якого потрібно видавити. У дописах пишуть, що графіті нібито намалювали художники з польської групи «Typicaloptical». Це — фейк.

Фактчекери проєкту «MythDetector» перевірили інформацію щодо графіті й виявили, що насправді його не існує. Місце, зображене на фото, в реалі розташовано в Цюриху, а не в Берліні.

Тоді фактчекери  звернулися до менеджера з комунікацій Департаменту цивільного будівництва та утилізації відходів міста Цюриха, який підтвердив фахівцям, що на площі не було малюнків чи слідів фарби.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти намагаються дискредитувати українського президента й створити видимість того, що світова спільнота не підтримує Зеленського. Нібито якщо не лише агітпроп говорить про недолугість українського керівництва, але й інші, зокрема активісти, які роблять карикатурні графіті, то це правда. 

Окрім того, агітпроп регулярно поширює фейкові графіті чи, наприклад, обкладинки із Зеленським, щоб принизити й спотворити реальність тим, що його всебічно не підтримують. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись