Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна і Польща провели на кордоні навчання зі стримування масового потоку мігрантів

Проросійські телеграм-канали поширювали мережею інформацію про нібито таємні навчання української ДСНС, поліції та пожежної охорони Люблінського воєводства Польщі. Вони повідомили, що Київ готується до гуманітарної катастрофи та проводить навчання, метою яких є «недопущення масового неконтрольованого потоку мігрантів» Мовляв, Польща боїться потоку біженців із сусідньої країни.

Насправді ж, як пише VoxCheck, про навчання повідомляли публічно. 16 грудня на своїх офіційних сторінках про них сповістили ДСНС Волинської області, Державна міграційна служба та МВС. Також про них писали місцеві ЗМІ. Жодної таємниці у проведенні навчань не було.

Метою заходу було відпрацювання основних дій у разі скупчення населення біля кордону. Також було відпрацьовано взаємодію з польськими колегами для допомоги громадянам, які тимчасово перебувають у пунктах пропуску через держкордон.

Російські ЗМІ від початку війни постійно пишуть про українсько-польські відносини. Зокрема, що найближчим часом Польща почне окупацію заходу України або що через українських біженців у країні зросла кількість інфікованих ВІЛ. У такий спосіб Росія намагається посіяти ворожнечу між Україною та Польщею.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись