Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Мультиплікаційного героя Чебурашку в українських школах визнали окупантом

У соціальних мережах і ворожих телеграм-каналах поширюють повідомлення про те, що в київських школах забороняють Чебурашку. Мовляв, через успішний прокат нового російського фільму українські освітяни заборонили героя і визнали його окупантом. На ймовірному оголошенні зображений сам герой та напис: «Якщо любиш Чебурашку — їдь на свою рашку». Проте це — фейк. 

Аналітики проєкту The Insider кажуть, що насправді такого оголошення немає. Ба більше, жодних публікацій про Чебурашку в українському сегменті соціальних мереж не знайдено. Фотографія оголошення, яка наведена у всіх публікаціях прокремлівських ЗМІ, не містить метаданих. Світлину публікували безліч разів, але винятково на прокремлівських ресурсах. 

Пропагандисти неодноразово ширили фейки про українські школи та їхній устрій. Відтак, вони намагаються спотворити враження про українську освіту й подають навчальні заклади України як осередок ненависті й пропаганди. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись