Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні є визначені місця, де вручатимуть повістки по областях

У телеграм-каналах масово поширюють інформацію, що начебто існує список місць, де вручатимуть повістки в кожній з областей. Мовляв, від 11 січня 2023 року в Україні вручатимуть повістки будь-де, адже закон не регламентує місця їх вручення. Тож кожен охочий може переглянути список місць, де це відбуватиметься, щоб уникнути вручення повістки.

Насправді інформація про чітко окреслені території, де вручатимуть повістки — фейк. Місцеві центри комплектування та соціальної підтримки не повідомляли про це ні на офіційних сторінках у соцмережах, ні на офіційних сайтах. Отож, вірити цій інформації немає жодних підстав. Як пишуть, фактчекери проєкту “Брехунець”, повідомлення про вручення повісток від 11 січня теж є неправдою. В Україні мобілізація триває вже 10 місяців, починаючи від 24 лютого 2022 року. Повістку може отримати кожен чоловік призовного віку.

На думку фактчекерів, адміністратори пабліків у соцмережах поширюють такі повідомлення свідомо, розуміючи, що маніпулюють суспільно важливою інформацією. Такі маніпуляції допомагають авторам телеграм-каналів збільшити свою аудиторію. Крім цього, такі меседжі також розхитують ситуацію в суспільстві. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись