Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні є визначені місця, де вручатимуть повістки по областях

У телеграм-каналах масово поширюють інформацію, що начебто існує список місць, де вручатимуть повістки в кожній з областей. Мовляв, від 11 січня 2023 року в Україні вручатимуть повістки будь-де, адже закон не регламентує місця їх вручення. Тож кожен охочий може переглянути список місць, де це відбуватиметься, щоб уникнути вручення повістки.

Насправді інформація про чітко окреслені території, де вручатимуть повістки — фейк. Місцеві центри комплектування та соціальної підтримки не повідомляли про це ні на офіційних сторінках у соцмережах, ні на офіційних сайтах. Отож, вірити цій інформації немає жодних підстав. Як пишуть, фактчекери проєкту “Брехунець”, повідомлення про вручення повісток від 11 січня теж є неправдою. В Україні мобілізація триває вже 10 місяців, починаючи від 24 лютого 2022 року. Повістку може отримати кожен чоловік призовного віку.

На думку фактчекерів, адміністратори пабліків у соцмережах поширюють такі повідомлення свідомо, розуміючи, що маніпулюють суспільно важливою інформацією. Такі маніпуляції допомагають авторам телеграм-каналів збільшити свою аудиторію. Крім цього, такі меседжі також розхитують ситуацію в суспільстві. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join