Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні приховують справжню світлину Степана Бандери з німецьким керівництвом

У соціальних мережах і ворожих телеграм-каналах поширюють повідомлення, що в мережу потрапило ймовірне фото Степана Бандери спільно з німецьким нацистським керівництвом. Мовляв, він одягнений у форму Вермахту, ще й на погрудді видно нагороду — нібито Хрест Воєнних заслуг. Автори повідомлення додають, що це фото буцімто заборонене в Україні. Це — неправда.

Аналітики литовського проєкту «15min naujenos» кажуть, що насправді на світлині знято не Бандеру, а Рейнхада Геллена — відомого діяча армійської розвідки часів Другої Світової війни, а згодом — засновника Федеральної розвідувальної служби Німеччини. Фактчекери кажуть, що в мережі світлина з'явилася після 2014 року, в Livejournal — блог-платформі, яка популярна у Росії.

Пропагандисти неодноразово ширили фейки про українських особистостей, зокрема й про Степана Бандеру. Цей фейк має на меті підживити наратив, що українці — нацисти й спрямований на формування уявлення про українських історичних особистостей як про винятково нацистів та колаборантів, що  також підриває імідж сучасної України та її влади.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись