Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні багато важкопоранених військових, яким гостро бракує донорської крові

У мережі поширюють інформацію про важкопоранених бійців ЗСУ, що нібито прибули до Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова НАМН України. У повідомленні стверджується, що військовим катастрофічно бракує крові. Проте це — фейк.

На кейс у мережі звернули увагу фактчекери проєкту «НотаЄнота». Як стверджують фактчекери, інформація швидко набула популярності та отримала понад дві тисячі поширень. Репости зробили відомі особистості. Наприклад, офіцер армії Ізраїлю Ігаль Левін і українська телеведуча Наталія Мосейчук.

Насправді ця інформація є неправдивою. На офіційних сторінках Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова НАМН України немає жодної інформації про прибуття важкопоранених. Також варто додати, що від 24 лютого 2022 року в Україні жодного разу не було дефіциту крові та її компонентів. На платформі ДонорUA вже зареєстровано понад 100 тисяч добровольців, що дає змогу закрити всі потреби крові як для військових, так і для цивільних.

Поширюючи такі фейки, пропагандисти прагнуть посіяти паніку й показати, що ситуація на фронті дуже погана, адже поранених багато і їм критично бракує крові.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись