Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні багато важкопоранених військових, яким гостро бракує донорської крові

У мережі поширюють інформацію про важкопоранених бійців ЗСУ, що нібито прибули до Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова НАМН України. У повідомленні стверджується, що військовим катастрофічно бракує крові. Проте це — фейк.

На кейс у мережі звернули увагу фактчекери проєкту «НотаЄнота». Як стверджують фактчекери, інформація швидко набула популярності та отримала понад дві тисячі поширень. Репости зробили відомі особистості. Наприклад, офіцер армії Ізраїлю Ігаль Левін і українська телеведуча Наталія Мосейчук.

Насправді ця інформація є неправдивою. На офіційних сторінках Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова НАМН України немає жодної інформації про прибуття важкопоранених. Також варто додати, що від 24 лютого 2022 року в Україні жодного разу не було дефіциту крові та її компонентів. На платформі ДонорUA вже зареєстровано понад 100 тисяч добровольців, що дає змогу закрити всі потреби крові як для військових, так і для цивільних.

Поширюючи такі фейки, пропагандисти прагнуть посіяти паніку й показати, що ситуація на фронті дуже погана, адже поранених багато і їм критично бракує крові.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join