Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Мультиплікаційного героя Чебурашку в українських школах визнали окупантом

У соціальних мережах і ворожих телеграм-каналах поширюють повідомлення про те, що в київських школах забороняють Чебурашку. Мовляв, через успішний прокат нового російського фільму українські освітяни заборонили героя і визнали його окупантом. На ймовірному оголошенні зображений сам герой та напис: «Якщо любиш Чебурашку — їдь на свою рашку». Проте це — фейк. 

Аналітики проєкту The Insider кажуть, що насправді такого оголошення немає. Ба більше, жодних публікацій про Чебурашку в українському сегменті соціальних мереж не знайдено. Фотографія оголошення, яка наведена у всіх публікаціях прокремлівських ЗМІ, не містить метаданих. Світлину публікували безліч разів, але винятково на прокремлівських ресурсах. 

Пропагандисти неодноразово ширили фейки про українські школи та їхній устрій. Відтак, вони намагаються спотворити враження про українську освіту й подають навчальні заклади України як осередок ненависті й пропаганди. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join