Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні готуються до масової мобілізації жінок і підлітків

У соціальних мережах і анонімних телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику, поширюють інформацію про підготовку України до мобілізації жінок і дітей. Мовляв, в українських містах з'явилася реклама із закликом вступати до тероборони жінок, та навіть підлітків. У повідомленнях додають, що нічого дивного в цьому немає, адже ситуація на фронті нібито вимагає цього, бо людей критично бракує. Проте це — неправда. 

Насправді стверджувати про ймовірну мобілізацію всіх жінок і підлітків немає підстав. За законом в Україні призивають на службу чоловіків, які досягли 18 років, тобто підлітки — неповнолітні люди, не служать в українській армії, і тим паче — не беруть участі у бойових діях. Тож згідно з законом, жінки, які не є медиками, можуть вступити до лав армії лише за власним бажанням.

Щодо реклами з закликом вступати до ТРО: на плакатах зображено дитину, яка плаче й напис «Захисти своїх дітей». На рекламному банері також помістили номер гарячої лінії командування Сил територіальної оборони ЗСУ. Однак на плакаті немає адресного звернення саме до жінок, тим більше — до підлітків. Власне, до тероборони можуть вступати добровольці від 18 до 60 років — і жінки, і чоловіки. Усе відбувається на добровільній основі. 

Поширюючи такі фейки, пропагандисти прагнуть підживити наратив про те, що українська армія слабка й програє. Мовляв, тих українських сил, які є, більше недостатньо, щоб протистояти російській армії, й тому українці братимуть на війну всіх підряд. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join