Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж США вербують сирійців для терактів у Росії

Проросійські видання розповідають іноземній авдиторії, що нібито США активно вербують джихадистів з ІДІЛ та Аль-Каїди для терактів у Росії та решті країн, які були в складі СРСР. «Набір» і «навчання» буцімто відбувається на військовій базі Аль-Танф у Сирії, здебільшого серед бойовиків із Кавказу та Центральної Азії. Нібито вони вивчають виготовлення і використання саморобних вибухових пристроїв, а також методи підривання. Мовляв, сили безпеки США деморалізовані, а тому одержимі ідеєю знекровити Росію у будь-який спосіб, навіть використовуючи терористів. 

На поширення меседжу звернули увагу аналітики EU vs Disinfo. Вони зазначають, що це безпідставне твердження не має жодних доказів підготовки бойовиків. Крім того,  США  є лідером глобальної  коаліції  для перемоги над ІДІЛ та інших міжнародних ініціатив для протидії терористам. 

У такий спосіб російська пропаганда використовує тактику залякування та підживлює наративи про США як ворога Росії. Раніше агітпроп писав, що група радикальних ісламістів вирушила з північного сходу Сирії до України, щоб воювати найманцями на боці Києва.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись