Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Велика Британія намагається повернути додому неповнолітніх близнючок, які поїхали воювати в Україну

У соціальних мережах поширюють фото нібито п’ятнадцятирічних дівчат-близнючок у військовій формі. У дописах ідеться, що нібито Велика Британія займається репатріацією британських близнючок, які залишили домівку, щоб воювати на Донбасі «у неонацистському батальйоні». Мовляв, Міністерство внутрішніх справ хоче повернути Хейлі та Лотті Вайтман до їхнього дому у Свіндоні. Нібито  петицію про їх повернення «підписали понад 400 тисяч осіб». Це — фейк.

Першоджерелом допису є твіттер-акаунт, який систематично поширює сатиричний контент. Попри те коментарі свідчать, що користувачі соцмереж сприйняли цей допис як правдивий та висловлювали обурення проти участі дітей у війні. Скриншоти цього допису потрапили й в інші соцмережі. Фактчекери Reuters встановили, що фото зроблене щонайменше шість років тому та змінене за допомогою фоторедакторів. На оригінальному фото дві жінки, а не неповнолітні близнята. 

Ймовірно, що фейкову світлину навмисно використали для дискредитації військовослужбовців, які воюють в Україні. Мовляв, українці настільки безвідповідальні, що використовують навіть дітей на війні. Це співзвучно з наративами російської пропаганди про мобілізацію та бойовий вишкіл українських підлітків.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись