Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україну завезли радіоактивні речовини для провокацій проти Росії

У мережі, зокрема через проросійські телеграм-канали, поширюють інформацію про нібито підготовку Києвом масштабної провокації для звинувачення Росії у «грубому порушенні» вимог Конвенції про ядерну безпеку. Нібито для цього в одеський порт Чорноморськ завезли бочки з радіоактивними речовинами, внаслідок чого працівники порту зазнали радіоактивного опромінення. Це — неправда.

Інформацію спростував речник голови Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук. Як пишуть фактчекери VoxCheck, в офіційних джерелах немає жодного підтвердження цій інформації. «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» систематично проводить радіаційні спостереження та дозиметричний контроль в Одеській області, зокрема й у місті Чорноморськ. Протягом останніх днів радіаційний фон як у Чорноморську, так і загалом по Одеській області в нормі,  відхилень не зафіксували.

Наратив про можливі українські провокації з застосуванням ядерної зброї чи «брудної бомби» російська пропаганда підживлює протягом тривалого часу. Зокрема у жовтні писали, що в Україні працюють над створенням «брудної» ядерної бомби, що Київ готує провокацію з її підриванням. Також пропагандисти поширювали фейкові фото, що начебто доводили створення Україною «брудної бомби». У такий спосіб Росія вдається до ядерного шантажу та намагається залякати Україну й інші демократичні держави, щоб схилити до перемовин на своїх умовах.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись