Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Київ готує провокацію з підривом «брудної бомби»

Сьогодні, 23 жовтня, російські медіа вкотре взялися розганяти меседж, нібито українська влада готує на території України підрив «брудної бомби» або малопотужного ядерного боєприпасу.

Буцімто «брудну бомбу» виготовляють під керівництвом західних кураторів, до цього залучені Східний гірничо-збагачувальний комбінат, розташований у місті Жовті Води Дніпропетровської області та Київський Інститут ядерних досліджень.

Мовляв, у разі успішної реалізації провокації Україна планує звинуватити Росію у застосуванні зброї масового знищення, щоб запустити у світі потужну антиросійську кампанію, спрямовану на підрив довіри до Москви багатьох її ключових партнерів. А Захід знову спробує порушити питання про позбавлення Росії статусу постійного члена Ради безпеки ООН.

Меседжі про виготовлення в Україні «брудної» бомби Росія поширювала ще напередодні повномасштабної війни. Та щоразу ця теза обростала новими «цілями». Спершу українська «брудна» бомба стала однією з причин, чому російська армія розпочала повномасштабне вторгнення. Згодом пропагандисти запевняли, що у такий спосіб Захід вдається до «ядерного шантажу» і Росія змушена захищатися, що «третя сторона» провокує Росію на ядерний конфлікт.

Цього разу російська пропаганда зменшила рівень залякування і назвала причиною наростання антиросійської риторики у світі. При тому, що цієї мети сама ж Росія успішно досягла ще 24 лютого, коли вперше масово атакувала ракетами всю Україну. Відтоді росіяни на території України щодня вчиняють звірства, з огляду на це від них відвертається все більше країн і посилюється антиросійська кампанія.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись