Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Усі жителі Херсона мають негайно евакуюватися на лівий берег через загрозу обстрілів з боку української армії

Другий тиждень херсонців інформаційно атакують низкою меседжів, спонукаючи їх «евакуюватися» через Дніпро на лівий берег.

У пропагандистських анонімних каналах поширюють інформацію про нібито обстріли мирних районів з боку українських військових, пропонують «безплатний відпочинок для дітей та дорослих в Росії», поширюють листівки «Сохрани семью – выезжай на левый берег» та інформацію з маршрутами, масово вдень і вночі розсилають смс із закликом негайно «евакуюватися», бо, мовляв, будуть обстріли житлових кварталів.

А 22 жовтня почали залякувати людей, розсилаючи аудіо українською мовою нібито від імені українських військових. Мовляв, від Херсона не залишиться жодного вцілілого будинку.

Як зазначили фактчекери проєкту «НотаЄнота», українська мова у чоловіка справді непогана, ймовірно, могли записати або українського полоненого, або начитав хтось із херсонських колаборантів.

 Нібито жителі Херсона і правобережної частини області, які евакуювалися, зможуть отримати у Криму виплату у розмірі 100 тис. рублів та сертифікат на купівлю житла.

Мета таких повідомлень – не просто залякати херсонців і змусити їх евакуюватися, а дискредитувати Збройні сили України. Українські військові ніколи не ціляться в мирних мешканців і не розсилають нічого, що могло б загрожувати українцям або дискредитувати армію.

Після того, як уже значна частина населення залишила Херсон, російські окупанти переодягаються у цивільний одяг та заселяються в помешкання евакуйованих. Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, так ворог готує Херсон до вуличних боїв. Херсонська обласна військова адміністрація закликає місцевих жителів ігнорувати «евакуацію».  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись