Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У кількості танків, які Німеччина надасть Україні, зашифрували нацистські символи

У мережі поширюють повідомлення, що нібито кількість танків, які Німеччина надсилає Україні, не випадкова. Йдеться про 14 танків Leopard 2A6 та 88 танків Leopard 1. Користувачі стверджують, що у цих числах зашифрували нацистські символи: 88 — дві восьмі літери латини (HH — Heil Hitler), 14 — лозунг білих расистів із 14 слів. Це — маніпуляція.

Твердження про зашифровані символи у кількості танків — конспірологічна теорія. Ба більше — остаточно Німеччина надасть більшу кількість танків. Спершу Уряд Німеччини справді повідомив про постачання Україні 14 бойових танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу. Як зазначають фактчекери VoxCheck, за стандартами НАТО танкова рота охоплює 14 танків. Тобто нічого спільного з нацистською символікою ця цифра не має. Дещо пізніше повідомили про постачання Україні 88 танків Leopard 1. Однак остаточно федеральний уряд Німеччини схвалив постачання Україні 178 танків Leopard 1. 

Російська пропаганда використала збіг і вигадала прихований сенс у кількості танків, які Німеччина планує надати Україні. У такий спосіб агітпроп не лише підживлює наратив, що в Україні панує нацизм, але й намагається дискредитувати воєнну допомогу Україні від інших держав. Раніше пропагандисти поширювали фейки, що буцімто українських військових нагороджують «нацистськими» нагородами та нібито на українських бронемашинах зображені фашистські хрести.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись