Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Всі фото, що начебто доводять створення Україною «брудної бомби», не мають стосунку до України

Під час свого брифінгу начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ генерал-лейтенант Ігор Кирилов він показав слайди з фото, які начебто мали довести, що Україна створює «брудну бомбу». Наступного дня одне з фото впізнали, як фото радіоактивних речовин  зі Словенії – воно було зроблено  у 2010 році та належало Словенському агентству з радіоактивних відходів (ARAO). Про це повідомив Уряд Словенії в Twitter.

Однак виявилося, що й решта світлин з цієї презентації не мають жодного стосунку до України. Це з’ясували директор з розслідувань Центру інформаційної стійкості Бенджамін Стрік та засновник Bellingcat Еліот Хіггінс. Ще й надто: на двох фото – російські дослідницькі об’єкти, які міністерство оборони Росії  видає за «науково-дослідні реактори» України. На одній фотографії – Білоярська атомна електростанція імені Курчатова, що у Свердловській області, на іншій — Новосибірський завод хімконцентратів, який спеціалізується з випуску ядерного палива для енергетичних і дослідницьких реакторів.

На фото, підписаній як «Харківський фізико-технічний інститут, Інститут ядерних досліджень при Національній академії наук у Києві - термоядерні установки "Ураган", реактор BBP-M"», зображено російський реактор, розташований у Петербурзькому інституті ядерної фізики Костянтинова. При цьому на знімку знято момент, коли особисто Володимир Путін по відеозв'язку давав старт енергозапускання реактора.

Решта світлин не менш цікаві: на одній з них – художній сирійський державний фільм про «фальшування хімічних атак з боку “Білих касок”» Російська пропаганда вже використовувала ці кадри саме для доказу того, що у «Білих касок» є власний кіномайданчик для знімання «фейків» - хоча фактчекери  швидко з’ясували, що це кадри з художнього проасадівського фільму. Ще один кадр на згаданих слайдах –  паніка в Нью-Йорку 11 вересня.  Нарешті, останній кадр – примусове переміщення сирійців з Дамаска, яке організовували саме російські війська.

Фейку про «брудну бомбу», створеному Росією, не повірили у світі. Детальніше  про те, що таке «брудна бомба» і навіщо Путіну такий фейк – читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись