Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Німецькі військові відмовляються служити в армії через війну в Україні

Інформацію поширюють у соціальних мережах, зокрема пропагандистський ресурсом “РИА Новости”. У повідомленнях ідеться, що з початком війни в Україні дедалі більше солдатів нібито хочуть звільнитися зі служби. Буцімто таку інформацію опублікувало німецьке видання “Der Spiegel”. Проте це — маніпуляція.

Насправді як повідомляють аналітики The Insider, видання справді опублікувало матеріал про німецьку армію, однак там ішлося про інше. Цьогоріч кількість осіб, які відмовляються від військової служби з особистих міркувань, у Німеччині значно збільшилася, але загалом вона залишається на низькому рівні. Згідно з заявою, кількість відмов збільшилася з 209 у 2021 році загалом до 810 за перші вісім місяців 2022 року. Проте у тексті не згадували про війну України з Росією та не називали її причиною зменшення кількості охочих служити в німецькій армії. 

За офіційною інформацією, у 2021 році чисельність бундесверу (армії) спільно з резервом становила 183 725 осіб, тобто подали рапорти про звільнення та заяви про відмову від служби близько 0,4% солдатів та підготовлених резервістів. 

Пропагандисти поширюють таке, аби переконати всіх у тому, що російська армія — найсильніша та її всі бояться. Мовляв, навіть німецька армія не хоче служити на своїх територіях, бо відчувають загрозу від російської армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись