Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Всі фото, що начебто доводять створення Україною «брудної бомби», не мають стосунку до України

Під час свого брифінгу начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ генерал-лейтенант Ігор Кирилов він показав слайди з фото, які начебто мали довести, що Україна створює «брудну бомбу». Наступного дня одне з фото впізнали, як фото радіоактивних речовин  зі Словенії – воно було зроблено  у 2010 році та належало Словенському агентству з радіоактивних відходів (ARAO). Про це повідомив Уряд Словенії в Twitter.

Однак виявилося, що й решта світлин з цієї презентації не мають жодного стосунку до України. Це з’ясували директор з розслідувань Центру інформаційної стійкості Бенджамін Стрік та засновник Bellingcat Еліот Хіггінс. Ще й надто: на двох фото – російські дослідницькі об’єкти, які міністерство оборони Росії  видає за «науково-дослідні реактори» України. На одній фотографії – Білоярська атомна електростанція імені Курчатова, що у Свердловській області, на іншій — Новосибірський завод хімконцентратів, який спеціалізується з випуску ядерного палива для енергетичних і дослідницьких реакторів.

На фото, підписаній як «Харківський фізико-технічний інститут, Інститут ядерних досліджень при Національній академії наук у Києві - термоядерні установки "Ураган", реактор BBP-M"», зображено російський реактор, розташований у Петербурзькому інституті ядерної фізики Костянтинова. При цьому на знімку знято момент, коли особисто Володимир Путін по відеозв'язку давав старт енергозапускання реактора.

Решта світлин не менш цікаві: на одній з них – художній сирійський державний фільм про «фальшування хімічних атак з боку “Білих касок”» Російська пропаганда вже використовувала ці кадри саме для доказу того, що у «Білих касок» є власний кіномайданчик для знімання «фейків» - хоча фактчекери  швидко з’ясували, що це кадри з художнього проасадівського фільму. Ще один кадр на згаданих слайдах –  паніка в Нью-Йорку 11 вересня.  Нарешті, останній кадр – примусове переміщення сирійців з Дамаска, яке організовували саме російські війська.

Фейку про «брудну бомбу», створеному Росією, не повірили у світі. Детальніше  про те, що таке «брудна бомба» і навіщо Путіну такий фейк – читайте тут.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join