Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж На боці України воюватиме група ісламістів із Сирії

Така інформація з'явилася в російськомовному медіапросторі. Зокрема, повідомлення поширюються в анонімних телеграм-каналах, які транслюють проросійську позицію. У них ідеться, що нова група радикальних ісламістів вирушила з північного сходу Сирії до України, щоб воювати як найманці на боці Києва.

Проте в повідомленнях пропагандистів немає жодних доказів, які б підтверджували таку заяву. На кейс звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo.

Насправді твердження, що джихадисти, терористи чи інші види екстремістів воюють на боці України, є повторюваним прокремлівським дезінформаційним наративом, покликаним дискредитувати Україну й знецінити українську боротьбу у війні з Росією. До цього твердження також додають меседж, що країни Заходу підтримують тероризм, аби оточити Росію — єдину країну у світі, яка бореться із тероризмом.

Російська пропаганда вже не вперше заявляє, що в Україні воюють найманці з інших країн або ж терористи. У такий спосіб агітпроп розмиває межі й підмінює поняття: показує, що ця війна насправді не є війною проти України й українського народу, а є боротьбою проти світової змови й тероризму.

Також через такі меседжі Росія намагається виправдати свої злочинні дії й вторгнення на території суверенної України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись