Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Володимира Зеленського є російське громадянство

Таке повідомлення з'явилося в російських пропагандистських медіа та в анонімних телеграм-каналах. У повідомленнях ідеться, що чинний президент України Володимир Зеленський має російське громадянство. Мовляв, він отримав його в Оріхово-Зуєві Московської області 21 рік тому — у 2001.

Як доказ пропагандисти додають нібито скриншот документа, наданий ексдепутатом Верховної Ради Іллею Ківою, який утік навесні 2022 року. Ківа заявив, що «Слідчий Комітет Росії має притягнути до кримінальної відповідальності та оголосити у розшук громадянина Росії Володимира Зеленського».

Проте це — фейк. Фото нібито російського паспорта президента — несправжнє.

Як пишуть фактчекери StopFake, скриншот, що поширюється, — підроблення, про що свідчать як фактологічні помилки, так і фотографія Зеленського, взята з мережі. Сам «паспорт», найімовірніше, було створено за допомогою програми, яка генерує фейкові паспорти. Пропагандисти вже не вперше ширять брехню про українського президента. Такі фейки покликані дискредитувати Володимира Зеленського в очах українського суспільства. Мовляв, президент бреше, адже сидить на двох стільцях і має російське громадянство, тож довіряти йому не варто.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись