Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Володимира Зеленського є російське громадянство

Таке повідомлення з'явилося в російських пропагандистських медіа та в анонімних телеграм-каналах. У повідомленнях ідеться, що чинний президент України Володимир Зеленський має російське громадянство. Мовляв, він отримав його в Оріхово-Зуєві Московської області 21 рік тому — у 2001.

Як доказ пропагандисти додають нібито скриншот документа, наданий ексдепутатом Верховної Ради Іллею Ківою, який утік навесні 2022 року. Ківа заявив, що «Слідчий Комітет Росії має притягнути до кримінальної відповідальності та оголосити у розшук громадянина Росії Володимира Зеленського».

Проте це — фейк. Фото нібито російського паспорта президента — несправжнє.

Як пишуть фактчекери StopFake, скриншот, що поширюється, — підроблення, про що свідчать як фактологічні помилки, так і фотографія Зеленського, взята з мережі. Сам «паспорт», найімовірніше, було створено за допомогою програми, яка генерує фейкові паспорти. Пропагандисти вже не вперше ширять брехню про українського президента. Такі фейки покликані дискредитувати Володимира Зеленського в очах українського суспільства. Мовляв, президент бреше, адже сидить на двох стільцях і має російське громадянство, тож довіряти йому не варто.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join