Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Заклик до Росії вивести війська з України — це спроба відвернути увагу від корупції в ЄС

Така інформація поширюється в російських пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що НАТО та ЄС готують чергову шараду для внутрішнього споживання, головним героєм якої є Росія. Мовляв, з огляду на загальну корупцію Європейської комісії та Європейського парламенту, їм терміново потрібна димова завіса, щоб відвернути увагу своїх громадян від цієї проблеми.

Саме таким способом відвернення уваги пропагандисти називають висунуту Росії вимогу ЄС — вийти з України. На кейс у мережі звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo.

На думку експертів, ця дезінформаційна історія стосується майбутньої спільної заяви ЄС і НАТО, яка обіцяє підтримку України та закликає Росію припинити вторгнення та вийти з України. Однак ця заява ніяк не пов’язана з корупційним скандалом, який вибухнув у грудні 2022 року після того, як кількох членів Європейського парламенту звинуватили в отриманні хабаря принаймні з однієї країни.

Твердження про те, що корупція в Європейській комісії та Європейському парламенті є поширеною нормальною практикою, безпідставне. В ЄС різко зреагували на скандал. Підозрюваних у цій справі негайно відсторонили від роботи. Законодавці ЄС переважною більшістю голосів проголосували за те, щоб депутати Європарламенту були зобов’язані декларувати активи та заборонили зовнішнє фінансування євродепутатів або персоналу, включно з забороною пожертвувань з країн, що не входять до ЄС.

Такі меседжі потрібні Росії, щоб підірвати довіру до Євросоюзу в суспільстві. Демонструючи, що підтримка України країнами ЄС є лише способом відвернути увагу від корупції, агітпроп чинить спроби нівелювати всю ту допомогу, яку Україна отримує від країн Євросоюзу в умовах війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись