Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message На боці України воюватиме група ісламістів із Сирії

Така інформація з'явилася в російськомовному медіапросторі. Зокрема, повідомлення поширюються в анонімних телеграм-каналах, які транслюють проросійську позицію. У них ідеться, що нова група радикальних ісламістів вирушила з північного сходу Сирії до України, щоб воювати як найманці на боці Києва.

Проте в повідомленнях пропагандистів немає жодних доказів, які б підтверджували таку заяву. На кейс звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo.

Насправді твердження, що джихадисти, терористи чи інші види екстремістів воюють на боці України, є повторюваним прокремлівським дезінформаційним наративом, покликаним дискредитувати Україну й знецінити українську боротьбу у війні з Росією. До цього твердження також додають меседж, що країни Заходу підтримують тероризм, аби оточити Росію — єдину країну у світі, яка бореться із тероризмом.

Російська пропаганда вже не вперше заявляє, що в Україні воюють найманці з інших країн або ж терористи. У такий спосіб агітпроп розмиває межі й підмінює поняття: показує, що ця війна насправді не є війною проти України й українського народу, а є боротьбою проти світової змови й тероризму.

Також через такі меседжі Росія намагається виправдати свої злочинні дії й вторгнення на території суверенної України.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join