Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща змінює законодавство, щоб відрядити військових в Україну

У проросійських та окупаційних телеграм-каналах поширюють повідомлення, що нібито в Польщі вносять зміни до законодавства, аби відрядити в Україну від десяти до сорока тисяч військових під виглядом найманців та співробітників приватної військової компанії (ПВК). Мовляв, польські військові хотіли б піти на фронт під своїм прапором, однак НАТО не дозволить цього зробити, оскільки тоді Альянс стане учасником війни. Також нібито у Польщі ухвалюють закон задля легалізації «найманців», які вже воюють в Україні, та задля виплати компенсацій сім’ям загиблих. Це — неправда.

В Україні немає закордонних найманців. Закон про легалізацію польських найманців у Польщі теж не готують. Як пише VoxCheck, автори дописів посилаються на так званого «військового» експерта та редактора видання «Арсенал отечества» Олексія Леонкова, який систематично просуває наративи російської та білоруської пропаганди. Леонков не надає жодних доказів на підтвердження своїх слів про прибуття в Україну польських військових під виглядом найманців та співробітників ПВК

Фейки про закордонних найманців в Україні вже неодноразово спростовували. Пропагандисти стверджували, що військові з країн Євросоюзу воювали на території України ще до повномасштабного вторгнення або ж що кількість іноземців в українській армії невдовзі перевищить 50%. Для підтвердження меседжу про польських найманців В Україні агітпроп спотворив цитату міністр оборони Польщі. Росіяни стверджували, що у Польщі почали відкрито вербувати в українські танкові війська. Також розповідали, буцімто польські кадрові військові гинуть в Україні, для них нібито створили спеціальний цвинтар. У такий спосіб пропагандисти намагаються применшити боєздатність української армії, яка вже рік протистоїть росіянам, та пояснити власні невдачі тим, що вони нібито воюють проти значно сильнішого супротивника, ніж очікували.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись