Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українці почали рідше дивитись телебачення через «українську пропаганду»

У російських медіа пишуть, що нібито зараз українці менше дивляться телебачення через «медійну політику "київського режиму"» та українську пропаганду. У повідомленнях посилаються на результати опитування соціологічної групи «Рейтинг». Нібито у порівнянні з листопадом 2021 року частка телебачення у сегменті джерел інформації впала з 55% до 43%, натомість частка соцмереж (включно з телеграмом) зросла з 11% до 41%. Це — маніпуляція.

За результатами дослідження групи «Рейтинг», на сьогодні національні телеканали та месенджери справді мають майже однакову популярність як джерело новин для українців. Однак, у дослідженні немає висновків, що нинішня ситуація є наслідком «української пропаганди» на телебаченні. Ба більше — за останній рік довіра до новинного контенту національних телеканалів зросла з 43% до 72%, а місцевих медіа — із 43% до 62%. Як пише StopFake, російські медіа додали до результатів дослідження думки неназваних експертів, що спотворюють загальний контекст.

Російська пропаганда використовує тактику підміни понять та намагається видати інформування українців за державну пропаганду. У такий спосіб також підживлюють наративи про цензуру в українському інфопросторі та відсутність в Україні незалежних медіа.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись