Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці протестують проти Зеленського

У закордонному сегменті соцмереж поширюють відео нібито протестів в Україні. Мовляв, українці протестують проти Зеленського, в якому розчарувались за рік війни. За версією дописувачів, мітинги відбувалися вдень і вночі. Це відео — фейк.

Протести на відео не мають жодного стосунку ні до України, ні до Зеленського. Це відео протестів у Словаччині 2018 та 2019 років внаслідок вбивства журналіста. На поширення фейку звернули увагу фактчекери проєкту Dpa-factchecking. Вони з’ясували, що 21 лютого 2018 року вбили словацького журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його наречену Мартіну Кушнірову. Це вбивство спричинило масові протести у Словаччині, зокрема 9 березня 2018 року, 16 березня 2018 року та 21 лютого 2019 року. Ці протести мали в наслідку відставку начальника поліції та міністрів юстиції, внутрішніх справ і культури. 

Нагадаємо, що в Україні під час воєнного стану запроваджені обмеження на проведення масових заходів та введена комендантська година.

Російська пропаганда в будь-який спосіб намагається дестабілізувати ситуацію всередині України та дискредитувати Україну й українців на міжнародному рівні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись