Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Поляків вербують до українського війська

Такий фейк поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналі, що транслює проросійську риторику. У повідомленнях ідеться, що у Польщі почали відкрито вербувати в українські танкові війська. Мовляв, польська влада намагається набрати екіпаж для німецьких танків Leopard, які приїдуть в Україну. Як доказ пропагандисти прикріплюють відеофрагмент, у якому видно це «оголошення». Автори повідомлення цитують гасло, яке нібито зображене на ньому: «Захисти споконвічно польські землі. Стань танкістом. Захисти Польщу в Україні». Такого оголошення не існує, це — неправда. 

Аналітики проєкту The Insider дослідили цей кейс та встановили, що вперше інформація про такий плакат з’явилася у телеграм-каналі російського сегменту. Сам відеофрагмент був знятий на станції Центрум варшавського метрополітену. Для фейкового плаката використали фірмовий стиль агітаційної кампанії «Стань солдатом республіки», яка стартувала у 2018 році. Проте автори повідомлень не врахували фірмовий логотип кампанії, який все ж не розмістили на плакаті. Тож фейкове оголошення просто наклали на відео. Щодо самої кампанії, то вона націлена закликати людей на службу за контрактом в армії Польщі, відтак, до вербування добровольців для участі у війні жодного стосунку не має. Тож такого плаката із закликом не було.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти підживлюють наратив, що в Україні все погано, нібито нікому воювати, тому керівництво України вдається до таких хитрощів та хоче завербувати іноземців. Водночас автори повідомлень хочуть переконати читачів, що Польща хоче відтяти наші території, та у такий спосіб мобілізуючи поляків спробує повернути їх.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись