Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська армія завдала удару по будинку в Краматорську

Російські медіа та проросійські телеграм-канали поширили інформацію, що нібито у житловий будинок в Краматорську 1 лютого влучила ракета української системи протиповітряної оборони. Також писали, що цю атаку нібито Україна організувала навмисно. Мовляв, щоб «Зеленському і компанії» простіше було просити винищувачі та іншу західну зброю. Один із представників самопроголошеної влади на тимчасово окупованих територіях сказав, що цей вибух нібито влаштувала українська армія заради формування «вдалого» порядку денного на саміті щодо вступу України до ЄС. Це — неправда.

Як зазначають фактчекери Stop Fake, влучання російської ракети у житловий будинок в центрі Краматорська зафіксувала  команда CNN. Внаслідок удару російської ракети типу «Іскандер-К» по житловому будинку загинули чотири людини, ще вісім поранено.

Таку саму тактику пропагандисти використовували під час влучання ракети у багатоповерхівку в Дніпрі. Тоді пропагандисти також стверджували, що будинок зруйнувала ракета української системи ППО. Насправдіпричиною трагедії стала російська надзвукова крилата ракета Х-22. 

Цей фейк є частиною кампанії щодо дискредитації української армії та української системи ППО. У такий спосіб Росія перекладає відповідальність за наслідки обстрілів з Росії на Україну. Також росіяни намагаються ще більше залякати українців, нівелювати довіру до української армії та змусити здатися.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись