Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На звільнених військовополонених чекає в’язниця або примусове повернення на фронт

Такий фейк поширили у соціальних мережах та у пропагандистських ЗМІ. У повідомленні йдеться, що в Україні військовополонених ніхто не шкодує. Мовляв, після повернення з полону перед бійцями й бійчинями постає вибір: повернутися примусово на фронт або потрапити за ґрати. Нібито українському керівництву байдуже до своєї армії й кожен жадає постійних перемог, повертаючи захисників чи захисниць на фронт. Автори повідомлень посилаються на відозву омбудсменки з прав людини Росії Москалькової. Це — брехня.

Аналітики проєкту StopFake звернули увагу на цей кейс та з’ясували, що інформація, поширена Москальковою, не відповідає дійсності. На українських військовополонених після повернення в Україну не чекає ні в’язниця, ні примусове повернення на фронт. Аналітики звернулися до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими з проханням пояснити алгоритм дій з військовополоненими, які повернулися з полону. Як розповіли у пресслужбі штабу, насамперед військовий проходить процес реінтеграції в українське суспільство, що охоплює фізичну та психологічну реабілітацію. Потім звільнений має право на відпустку, після якої спеціальна комісія ухвалить рішення про можливість служити далі.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти підживлюють наратив, що в Україні все погано, нібито нема кому воювати, тому доводиться знову мобілізувати полонених, попри їхній психологічний чи фізичний стан. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись