Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія по мирних жителях не б’є. Удар по будинку в Дніпрі— робота ППО

14 січня внаслідок ракетного удару російських військових по 18-під’їздному будинку в Дніпрі, де мешкало понад 1100 людей, щонайменше 10 осіб загинуло, серед яких 15-річна дівчина, і 64 дістали поранень. Російські пропагандисти поширили низку меседжів, які відбілюють злочин Росії і звинувачують у трагедії українських військових і владу.

Росія жодного разу не завдавала удару по мирних жителях

Проросійські блогери запевняють, що ракетні удари російських військових — точні та завжди потрапляють у ціль. Цього разу цілями були об’єкти енергетичної інфраструктури та позиції протиповітряної оборони України.

У будинок потрапила ракета ППО

Мовляв, ракета ППО зруйнувала цілий під'їзд багатоповерхового житлового будинку у Дніпрі. Нібито внаслідок попадання сталася вторинна детонація, найімовірніше, це результат вибуху газу. 

Ніхто не дізнається правду, незалежних експертів не запросять

Мовляв, Україна звинуватила росіян, а Росія — Україну. Цей спірний кейс можна було б розв'язати,  надіславши незалежних експертів, але під час війни цього ніхто не робитиме і кожен звинувачуватиме один одного.

За жертовну смерть українців ЗСУ отримають від Заходу новітні танки

Нібито удар по будинку українська влада використає для того, щоб випросити у Заходу військову допомогу. Мовляв, Зеленський у безпеці й він готовий воювати до останнього мирного українця.

Насправді будинок в Дніпрі зруйнувало ударом російської балістичної ракети. За даними голови Дніпропетровської облради Миколи Лукашука, її випустили з дальнього бомбардувальника Ту-22м3. Саме в цей час в усій Україні тривала повітряна тривога, й влучання російських ракет були не лише в Дніпрі, а й в інших населених пунктах України. Зокрема, на Львівщині. Проте російська пропаганда укотре прагне виправдати злочини росіян проти мирних українців й звинуватити у вбивстві цивільних Україну. Такий метод пропагандисти застосовують чи не щоразу після того, як внаслідок російських ударів гинуть люди. Наприклад, Росія заперечувала свою причетність до смерті людей в Краматорську чи Вінниці, які загинули внаслідок падіння ракет на публічні місця. Крім цього, Росія регулярно стверджує, що б’є лише по інфраструктурних об’єктах. Однак це — неправда, адже російські ракети неодноразово влучали як в житлові будинки та спричиняли трагедії, так і в торговельні центри, вокзали тощо.

До слова, в одному з пропагандистських телеграм-каналів у час, коли в Україні тривала повітряна тривога, з’явилося повідомлення, що в небі над Україною на той момент було 80 ракет. У повідомленні також йшлося, що не всі вони влучатимуть в інфраструктурні об’єкти.

Пізніше пропагандисти почали ширити слова радника Офісу президента Олексія Арестовича, який нібито погодився з тим, що вибух у будинку стався через роботу ППО. Буцімто ракету, яка летіла над Дніпром, збили й вона вибухнула при падінні на під'їзд житлового будинку. Ці слова Арестовича масово розтиражували російські пропагандисти, стверджуючи, що Україна сама визнала свою провину в смерті цивільних. Однак слова Олексія Арестовича не є офіційною позицією України в цьому питанні. Як пише проєкт «НотаЄнота», за словами речника Повітряних Сил України Юрія Ігната, запуск ракети над Дніпром відбувався з бомбардувальника дальньої дії Ту-22М3 з Курської області та Азовського моря. Загалом було 5 пусків таких ракет. Х-22 називають «убивцею авіаносців». Ракета, бойовою частиною 950 кілограмів, може оснащуватись ядерною боєголовкою. Вона призначена для знищення авіаносних груп у морі. Такі ракети не застосовують у містах, проте саме її Росія запустила над Дніпром. 

За кілька годин Арестович висловився щодо своїх слів на сторінці у фейсбуку. Радник Офісу президента не заперечував, що справді казав в ефірі про падіння ракети ППО. Проте зазначив, що ніхто не звинуватить Україну в підриві будинку, адже світ все зрозуміє правильно. Такі слова радника сприйняли неоднозначно, то ж у коментарях до допису його запитали, чи справді трагедія виникла через українську ППО. Арестович зазначив, що вибух трапився внаслідок дій Росії. 

На ситуацію ще раз  зреагували й у Командуванні повітряних сил України й повідомили, що радіолокаційні засоби виявили приблизне місце запуску, висоту, швидкість польоту. «Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22 – немає. У Збройних силах України немає вогневих засобів, здатних збивати цей тип ракет»,заявили у відомстві. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись