Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Росія по мирних жителях не б’є. Удар по будинку в Дніпрі— робота ППО

14 січня внаслідок ракетного удару російських військових по 18-під’їздному будинку в Дніпрі, де мешкало понад 1100 людей, щонайменше 10 осіб загинуло, серед яких 15-річна дівчина, і 64 дістали поранень. Російські пропагандисти поширили низку меседжів, які відбілюють злочин Росії і звинувачують у трагедії українських військових і владу.

Росія жодного разу не завдавала удару по мирних жителях

Проросійські блогери запевняють, що ракетні удари російських військових — точні та завжди потрапляють у ціль. Цього разу цілями були об’єкти енергетичної інфраструктури та позиції протиповітряної оборони України.

У будинок потрапила ракета ППО

Мовляв, ракета ППО зруйнувала цілий під'їзд багатоповерхового житлового будинку у Дніпрі. Нібито внаслідок попадання сталася вторинна детонація, найімовірніше, це результат вибуху газу. 

Ніхто не дізнається правду, незалежних експертів не запросять

Мовляв, Україна звинуватила росіян, а Росія — Україну. Цей спірний кейс можна було б розв'язати,  надіславши незалежних експертів, але під час війни цього ніхто не робитиме і кожен звинувачуватиме один одного.

За жертовну смерть українців ЗСУ отримають від Заходу новітні танки

Нібито удар по будинку українська влада використає для того, щоб випросити у Заходу військову допомогу. Мовляв, Зеленський у безпеці й він готовий воювати до останнього мирного українця.

Насправді будинок в Дніпрі зруйнувало ударом російської балістичної ракети. За даними голови Дніпропетровської облради Миколи Лукашука, її випустили з дальнього бомбардувальника Ту-22м3. Саме в цей час в усій Україні тривала повітряна тривога, й влучання російських ракет були не лише в Дніпрі, а й в інших населених пунктах України. Зокрема, на Львівщині. Проте російська пропаганда укотре прагне виправдати злочини росіян проти мирних українців й звинуватити у вбивстві цивільних Україну. Такий метод пропагандисти застосовують чи не щоразу після того, як внаслідок російських ударів гинуть люди. Наприклад, Росія заперечувала свою причетність до смерті людей в Краматорську чи Вінниці, які загинули внаслідок падіння ракет на публічні місця. Крім цього, Росія регулярно стверджує, що б’є лише по інфраструктурних об’єктах. Однак це — неправда, адже російські ракети неодноразово влучали як в житлові будинки та спричиняли трагедії, так і в торговельні центри, вокзали тощо.

До слова, в одному з пропагандистських телеграм-каналів у час, коли в Україні тривала повітряна тривога, з’явилося повідомлення, що в небі над Україною на той момент було 80 ракет. У повідомленні також йшлося, що не всі вони влучатимуть в інфраструктурні об’єкти.

Пізніше пропагандисти почали ширити слова радника Офісу президента Олексія Арестовича, який нібито погодився з тим, що вибух у будинку стався через роботу ППО. Буцімто ракету, яка летіла над Дніпром, збили й вона вибухнула при падінні на під'їзд житлового будинку. Ці слова Арестовича масово розтиражували російські пропагандисти, стверджуючи, що Україна сама визнала свою провину в смерті цивільних. Однак слова Олексія Арестовича не є офіційною позицією України в цьому питанні. Як пише проєкт «НотаЄнота», за словами речника Повітряних Сил України Юрія Ігната, запуск ракети над Дніпром відбувався з бомбардувальника дальньої дії Ту-22М3 з Курської області та Азовського моря. Загалом було 5 пусків таких ракет. Х-22 називають «убивцею авіаносців». Ракета, бойовою частиною 950 кілограмів, може оснащуватись ядерною боєголовкою. Вона призначена для знищення авіаносних груп у морі. Такі ракети не застосовують у містах, проте саме її Росія запустила над Дніпром. 

За кілька годин Арестович висловився щодо своїх слів на сторінці у фейсбуку. Радник Офісу президента не заперечував, що справді казав в ефірі про падіння ракети ППО. Проте зазначив, що ніхто не звинуватить Україну в підриві будинку, адже світ все зрозуміє правильно. Такі слова радника сприйняли неоднозначно, то ж у коментарях до допису його запитали, чи справді трагедія виникла через українську ППО. Арестович зазначив, що вибух трапився внаслідок дій Росії. 

На ситуацію ще раз  зреагували й у Командуванні повітряних сил України й повідомили, що радіолокаційні засоби виявили приблизне місце запуску, висоту, швидкість польоту. «Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22 – немає. У Збройних силах України немає вогневих засобів, здатних збивати цей тип ракет»,заявили у відомстві. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join