Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська армія готується до застосування хімічної зброї проти російських солдатів

 13 грудня таку інформацію англійською мовою у Twitter поширило посольство Росії у Лондоні. Цей пост розійшовся англомовним сектором у мережі Twitter. Також російські медіа опублікували відповідні новини з посиланням на посольство.

На сторінці посольства доказом поширили відео, на якому українські військові працюють із дронами, прикріпляючи до них деталі з написом «ОБ». Російські пропагандисти у дипломатичному представництві вважають, що українські військові очевидно готуються до використання хімічної зброї, ймовірно фосгену.

Нібито на відео видно газові балони з написом «ОБ», що означає «отруйні боєприпаси».

Насправді росіяни поширили змонтовані уривки відео, яке опублікував у телеграмі український військовий, командир групи аеророзвідників «Птахи Мадяра» з позивним «Мадяр».

Він показав, як українські аеророзвідники збирають самотужки народний дрон-камікадзе «Мольфар» з бойовою частиною. На іншому відео «Мадяр» продемонстрував, як працюють дрони-камікадзе під Соледаром по пунктах російських військових.

Російські пропагандисти вкидають в інформаційний простір фейки про можливе застосування українськими військовими хімічної зброї, щоб змістити акценти з власних невдач під Бахмутом і Соледаром, які вони планували захопити до 1 січня 2023 року.

Росія неодноразово звинувачувала Україну у використанні та поширенні забороненої зброї. Раніше у міноборони Росії фіксували нібито хіматаку на російських військових з українського безпілотника та знаходили безпілотні апарти ЗСУ для розпилення хімічних речовин. Україна ратифікувала міжнародну Конвенцію про заборону хімічної зброї, до якої належить і фосфорна, у 1998 році. Тоді було знищено весь хімічний арсенал, який дістався Україні у спадок від СРСР. Водночас Росія використовує заборонену зброю в Україні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись